Schola Gregoriana Diosdiensis

Schola

Schola Gregoriana Diosdiensis 2009-ben alakult ezen a néven, vezetője szintén Sirákné Kemény Kinga. Önálló, nem egyházi fenntartású scholáról van szó.

Célja, hogy megismertetni   a magyar és nemzetközi gregorián dalkincset. Rendszeresen lát el liturgikus énekes szolgálatot itthon – többek között Veleméren a harangszenteléskor, a magyarföldi ökonumenikus templom szentelésénél püspöki misén-  és külföldön, pl Bécsben, a kint élő magyarok meghívására , ünnepi misén énekelt.

Emellett a gregoriánt népszerűsítő ismeretterjesztő célú hangversenyeket is szerveznek, évek óta kapcsolódnak a Szakrális Művészetek Hetéhez. ( pl. 2012-ben Diósd Nagyközség védőszentjének vesperását énekelték a Diósdi Katolikus templomban. Évek óta alkalmat kapnak a Váci Gregorián fesztiválon bemutatni fejlődésüket, szoros kapcsolatot ápoltak a fesztivál egyik rendszeres résztvevőjével, a kolozsvári Schola Gregoriana Monostoriensis együttessel.

2013-ban a Mária Rádió kórusversenyén ezüst fokozatot kaptak és ezzel résztvettek a Mária Rádió gálaműsorán, amelyről a Pax TV felvételt is készített.