Vendégek a Vikingek földjéről

Aktuális

Tavaly októberben a Diósd Női Kar karnagya, Sirákné Kemény Kinga feltette a kérdést : „Érdekes kérés érkezett hozzám az egyik muzsikus ismerősömtől, nem szeretnénk-e kórusbarátságot létesíteni egy dán kórussal.”  Európa legészakibb népe, a legendás vikingek leszármazottjai…..Diósdon!

Dániáról mindenkinek a legendás meseíró Hans Christian Andersen és Margit királynő jut eszébe először és Koppenhága. Izgalmas feladat….igaz, mi már egy északi ország kórusát elvarázsoltuk, a finnországi Ulvilában….de ott a karnagy, Paraczky Ágnes Magyarországról vitte ki Kodály Zoltán tanítását és módszerét……..

Amikor először megnéztük a dán Skalakoret kórus honlapját, a monitorról vidám, jókedvű hölgyek tekintettek ránk – bizakodóan. Sokat nem kellett bíztatni a kihívásokat és érdekes kalandokat ígérő kedvelő Női kar tagjait……és igent mondtunk!

Lázas levelezés kezdődött a karnagyok, Sirákné Kemény Kinga és Kirstine Frost Jessing , valamint  a dán kórus elnök asszonya , Ulla Anette Mortensen között, és megszületett a diósdi fogadás dátuma: 2015.június 25-28. Nagyon óvatos és körültekintő szervezés kezdődött, hiszen a dán kórus tagjai még nem utaztak együtt idegen országba, nem volt gyakorlatuk kóruskapcsolatok kezelésében, országunkról, gyönyörű fővárosával együtt csak a médiában láttak-hallottak..

A 35 különböző korú hölgyet, 13 család fogadta házába, úgy, ahogyan ők kérték 2-3 fős csoportokra bontva, hogy a barátnők erősíteni tudják egymást az idegen környezetben, figyelembe véve a házigazdák és a vendégek nyelvismeretét is, hogy semmi se akadályozza a kapcsolatteremtést.

A program készítésénél a cél Európa egyik legszebb fővárosának, Budapest legszebb részeinek megmutatása volt, ízelítőt adni a magyar vendégszeretet hagyományaiból és két koncerten,  közös zenéléssel szórakoztatni egymást és a szép számú érdeklődőt.

A „begombolkozós, zárkózott” északi vendégeket sikeresen varázsolta el a Diósdi Női Kar szeretete. Ahogy elnök asszonyuk, Ulla Anette Mortensen fogalmazott, megható volt számukra, ahogy kórusunk tagjai nemcsak  otthonaik ajtaját, hanem szíveiket is kinyitották a vadidegenek előtt – hiszen személyesen csak most találkoztunk először. A Diósdi Női Kar több különböző országbeli kórussal tart fenn élő cserekapcsolatot, így amikor vendégül látunk és amikor utazunk, egyaránt Magyarország, azon belül Diósd jó hírét visszük a világba. Vendégeink az itt töltött napok alatt már telefonáltak és írtak haza családjaiknak és barátaiknak, hogy ide vissza kell jönni, többen elkezdték szervezni is ezt és – ahogyan már lenni szokott – néhány tartalmas barátság is született. Úgy hisszük, ennél többet és jobbat nem is adhattunk volna.

 Kórusunk a fárasztó vendéglátó-napok és az egész éves munka után néhány hét jól megérdemelt nyári pihenését tölti.

Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni mindazoknak,  akik hathatós támogatást nyújtottak a programjaink lebonyolításához, képviselve Diósd városát és erősítve magyarok legendás vendégszeretetét.

Augusztus végén ismét megkezdjük a szorgalmas munkát a következő évadunkra. 

Szeretettel várjuk az énekelni szerető hölgyeket kórusunkba!