Történet

A kórusunk 1988-ban alakult, Diósd  első amatőr művészeti együtteseként. Sirákné Kemény Kinga karnagy 1999-ben vette át a nőikar vezetését, ekkor vettük fel a Diósdi Női Kar nevet. A kórus létszáma 30-35 énekelni szerető nő. A Diósdi Női Kar önálló kórus, támogatást nagyrészt a Diósd Város Önkormányzatától, szponzoroktól és pályázatok útján kap.

Jelentős repertoárunk egyházi művekből és világi darabokból áll, felölelve a gregoriántól a kora középkori darabokon át napjaink magyar és külföldi szerzőinek műveit. Különleges színfolt a reneszánsz produkciónk, melyet korhű ruhákban, táncbetétekkel adunk elő, a hangverseny végén a közönségünket is bevonva.

Évente átlagosan 18-25 koncertet adunk itthon és külföldön egyaránt, jelentős határontúli és külföldi kóruskapcsolatokkal rendelkezünk. Több országban alakítottunk ki kóruskapcsolatot neves kórusokkal, melyet a kölcsönös, személyes találkozások szellemében építünk. Dániai, csehországi, finn, olasz, szlovákiai  kórussal ápolunk barátságot, de szívesen láttunk vendégül norvég és amerikai kórusokat is. Utazásaink során a közös programok és a közös éneklés páratlan élményében van részünk. Vendéglátóink szemén keresztül láthatjuk hazájukat és bepillanthatunk az életükbe. Amikor nálunk járnak, akkor mi mutathatjuk meg nekik Magyarországot és nem utolsósorban a magyaros vendéglátást, ételeinket és italainkat, névadó városunk nevezetességeit.Diósd kulturális életében is szerepet vállalunk, a Társaskör programjainak rendszeres szereplői vagyunk. A város központjában kiemelkedő magyar zeneszerzőknek állítunk emléket egy-egy fa elültetésével. Eddig Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Karai József, Tamás Alajos, Harmat Artur, Bartók Béla  valamint Erkel Ferenc „fáját” láthatják az itt járók. Diósd kulturális életében vállalt szerepünk elismeréseként Diósd Város Önkormányzata Diósd Községért Díjat adományozott a kórusunknak, elsőként a civil szervezetek közül.

Kórusunk elkötelezett híve Kodály Zoltán kórusművészetének. 2005 óta két évenként kórustalálkozót rendezünk Diósdon Kodály Zoltán tiszteletére. Tevékenységünk elismeréseként Magyar Kodály Társaság tagjai sorába hívtak minket, így kórusunk 2013 év elejétől a Magyar Kodály Társaság tagja lett.
Rendszeres meghívottjai vagyunk a Váci Nemzetközi Gregorián Fesztiválnak, a Bárdos Lajos emlékét őrző Bárdos heteknek, az Ars Sacra Nyitott templomok éjszakája országos rendezvénynek.

Hangversenyeink gyakran a jótékonyság jegyében szerveződnek gyarapítottuk a szlovákiai  Beretkei Községi könyvtárat kb. 2500 kötetnyi könyvvel és vittünk el jelentős könyvadományt a Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Árvaházba. Örömmel vállaltunk közreműködést több alkalommal a Szent Gellért Kiadó által rendezett jótékony célú koncerteken a Mátyás templomban is. Emellett tárgyi adományokkal támogattuk a diósdi Családsegítőt és a Tündérkert Alapítványt. Másik civil szervezet megsegítéseként koncerttel járultunk hozzá az Érdi – Magyar Kulturális Egyesület megalakulásának költségeihez a koncertünkön  gyűjtött adományokkal.  Adományozó koncertsorozatot adtunk a 2005-évi Dél- Délkelet-Ázsiai cunami áldozatainak megsegítésére (a koncertek védnöke Mádl Dalma asszony volt) és 2015-ben az ukrajnai háború idején a magyar lakosság anyagi és lelki megerősítésére. Kisegyüttesünk, a Schola Gregoriana Diosdiensis 2008-ban Veleméren énekelt  a több száz éves veleméri templom adományokból készített új harangjának avatásán, 2009-ben pedig Rátóti Zoltán színművész (aki Magyarföld polgármestere is volt) meghívta kisegyüttesünket a község ökumenikus fatemplomának avatására.