Szent Ágoston azt mondta

Schola

„Szent  Ágoston azt mondta, aki énekel, kétszeresen imádkozik, én azt mondom, aki gregoriánt énekel ,tízszeresen imádkozik”  ( dr. Ternyák Csaba, egri érsek)

A VII. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztiválon jártunk

A Diósdi Női Kar kisegyüttese , a Schola Gregoriana Diosdiensis,  2005 óta meghívott szereplője Váci Nemzetközi Gregorián fesztiválnak.

A gregorián zene több évszázados hallgatás után ismét reneszánszát éli, hiszen egyre többen jelentkeznek a Magyar Gregorián Társaság által 1998 óta minden harmadik évben megrendezett többnapos fesztiválra.

Idén, július 6-9 között rendezték meg a gregorián zene ünnepét, s a zene ünnepe egyben Vác  500 éves fennállásának ünnepét is hangsúlyosabbá tették a két földrész (Európa és Ázsia) 10 országából érkező 24 schola részvételével megtartott 12 koncert, két főpapi mise és a gregorián zenéről tartott magas szintű szakmai napok, előadások.

De mi is az a Gregorián?

A Gregorián kr. után az első századokban alakult ki, dallamait, szövegeit Nagy Szent Gergely pápa (590-604) gyűjtette össze és íratta le kódexekbe, melyeket a hagyomány szerint a Szent Péter bazilika oltárához láncoltatott. Cantus Gregoriánum, nevében őrzi a nagy pápa emlékét.

A gregorián több nép – latin, görög, szír, egyiptomi, zsidó – zenéjéből olvadt össze, ez a zenetörténet első klasszikus stílusa.

Az énekesek a gregorián dallamokat Rómában, a Szent Gergely pápa által alapított énekiskolában tanulták, később több helyen voltak ilyen iskolák, pl Párizsban, Aachenben stb. A tanulás legfőbb módja a memorizálás volt, a tanulási idő 10 évig is eltartott.

Aki gregoriánt énekel az a tanulás és az éneklés során 1000 évnyi időt utazik vissza a történelemben.

A fesztiválon résztvevő scholák bemutatják tudásukat, tapasztalatokat cserélnek és megmerítkeznek a „kristálytiszta” zenében.

A diósdi schola a zárónap meghívottja volt, július 9-én mutatta be a Szent Lászlót köszöntő magyar gregorián műsorát, az összes fellépő schola közül egyedüliként a Piarista Gimnáziumban, 11 órától pedig a Váci Nagyboldogasszony – székesegyházban énekelhette  24 schola, 400 énekesével együtt Nagy Szent Gergely miséjét.

A Te Deum  éneklésekor mindenkinek –híveknek, hallgatóknak – elszorult a torka, hallgatva a 400 énekes énekét, a koreai Pueri Cantus of Korea kislányainak szólóját és a felbúgó orgona csodálatos hangját, így együtt volt igazi  ünnepe volt a gregorián zenének.